Eski Süper Lig şampiyonu Bursaspor’un lisans alamaması hakkında bilinenler neler?
bursa spor büyük bir mali krizle karşı karşıya. Yapılan son resmi açıklamaya göre kulüp, 57 milyon TL’lik borcu nedeniyle lisans alamadı. Bu da kulübün geleceğine dair karanlık günleri beraberinde getiriyor.
Türkiye liginin Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un ardından beşinci şampiyonu olan Timsahlar, profesyonel liglerin üçüncü klasmanı olan TFF 2. Lig’i küme düşme potasının iki basamak üzerinde bir puan farkla 14. sırada tamamladı.
Kulübün lisans alamamaya ilişkin açıklamaları, ileride liglerde yer alıp alamayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi.
NTV’ye konuşan kulüp başkanı Recep Günay, lisans alamamalarının sebebinin transfer yasağı olduğunu söyledi.
Şu an rastgele bir oyuncuyu lisanslayamadıklarını belirten Günay, “2. Ligde oynamamak diye bir şey yok. Mevcut oyuncularla lige katılabiliriz” dedi.
Günay, önümüzdeki dönemde transfer yasağını kaldıramazlarsa TFF’ye bağlı bir oyuncu kadroları olmayacağı için önümüzdeki dönemde liglere katılamama riskinin de bulunduğuna değindi.
Yeşil beyazlı kulüp, yıllarca mücadele ettiği Üstün Lig’de 2003/04 yılına kadar küme düşmedi. Muhteşem Lig’e bir dönem veda eden ekip, bir sonraki yıl olmak istediği yere geri döndü.
Ertuğrul Sağlam’ın yönetimindeki takımın oyuncuları, 2009/10 dönemi sonunda Türk futbolunun en büyük kupasını kaldırıyordu.
Bundan sonraki dönemin başında ise büyük maddi kazanımlar getiren Şampiyonlar Ligi serüveni başladı. Valencia, aynı kümede Glasgow Rangers ve Manchester United ile yarıştı. Evlerinde oynadıkları son maçta Rangers ile berabere kalarak tek puanı aldılar.
2018/19 dönemi sonunda ise çalıştırdığı Mesut Bakkal’ın başında bulunduğu ekip, Muhteşem Lig’i 16. sırada tamamlayarak küme düştü. TFF 1. Lig’de 3 dönem uğraşmalarına rağmen Büyük Lig hayalden öteye gidemedi. Transfer yasaklarıyla da boğuşan grup, 2021/22 döneminde TFF 2. Lig’e düştü.
Kulüp yönetimi dün yaptığı yazılı açıklamada toplam 57 milyon TL borcu olduğunu ve bu nedenle lisans alamadığını açıkladı.
Yönetim, borçların 2016-19 dönemi ortasında kulübün başkanlığını üstlenen Ali Ay’a ait olduğunu söyledi. Ay şimdi iddialarla ilgili bir açıklama yapmadı.
Peki köklü kökleri olan kulüp nasıl oldu da mali çıkmaza girdi ve eski sportif başarılarından bu kadar uzak kaldı?
kötü yönetim
LifeBursa.com haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Gürçay’a göre Bursaspor’u çöküşe götüren yol, camiaya şampiyon olmanın sevincini yaşatan eski lider İbrahim Yazıcı’nın ölümüyle başladı.
BBC TürkçeGürçay’a konuşan Gürçay, sonraki yönetimlerin Yazıcı’nın bıraktığı mirası yok ettiğini düşünüyor:
“2010 yılında Bursa’da Manchester United ile Şampiyonlar Ligi maçına çıkan takım, Başkan Mesut Mestan döneminde oynadığı son maçta TFF 3. Lig’e düşmekten kurtulduğu için alkışlandı.”
BursadaBugun.com yazarı ve Fotomaç gazetesi Bursa Temsilcisi Serkan Yetişmişoğlu, Yazıcıoğlu’ndan sonra yönetimlerin başarısızlığına da dikkat çekti.
Transfer gelirleri dahil mali yönetimde atılan yanlış adımların altını çizen Yetişmişoğlu, “Görüş ayrılıkları, kulübün yöneticilerin elinde oyuncak olması çöküşü getirdi.”
Yetişmişoğlu, Bursaspor Lideri Recep Günay’ı, kulübün “lisans” açıklamasının medya tarafından yanlış anlaşılmasına rağmen resmi siteden herhangi bir düzeltme yapma gereği duymadığı gerekçesiyle eleştirdi.
Günay’ın eski lider Ali Ay’ın olası lider adaylığına karşı durum geliştirerek ‘lisans’ açıklaması yaptığını savunan Yetişmişoğlu, ‘Açıklamada ‘lige giremeyeceğiz’ şeklinde bir ibare yok.
“Kulüp siyasi ilişkilerini kullanamadı”
Gürçay, Bursaspor’un kurulduğu günden bu yana siyasetin içinde olmasına rağmen içinde bulunduğu sıkıntılı koşullarda “diğer kulüpler gibi bu siyasi bağlantılardan yararlanamadığını” savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bursaspor, başkanları milletvekilleri ve bakanlardan oluşan bir kulüp. Ama geldiğimiz noktada bu siyasi ilişkileri hiç iyi kullanamadığını görüyoruz. Örneğin Trabzonspor, içinde bulunduğu mali sorunlar nedeniyle Avrupa Kupalarından men edildi. Ancak Trabzonspor’a yakın siyasetçilerin eline geçti. Localarını sattılar. Ciddi reklam anlaşmaları yapıldı ve kulüp bir yıl sonra lig şampiyonu oldu.”
Bursa’nın çok fazla iç göç aldığını belirten Gürçay, Bursa halkının artık kent ve kent siyasetinde yer almadığını ileri sürerek, siyasi ilişkilerinin eskisi gibi yürümediğini, hatta ortadan kalktığını belirtti.
‘Cemaatin enerjisi düştü’
Bursaspor’un mali çöküşünde ve sportif başarısızlığında tribünlerin payı olduğunu vurgulayan Gürçay, “Bursalı iş adamları kendi aralarında para toplarlarsa kulübü bu zor durumdan kurtaracaklarına dair bir görüş var.” Bunu yaparlar. Ama ikisi de para veriyor ve üzerine yemin ediyorlar.”
Yetişmişoğlu, borç artışının iş insanlarının kulüpten uzaklaşmasına neden olduğunu söyledi.
Tribün başkanlarını “Yeniçeri ağalarına” benzeten Gürçay, “Daha sonra takımı şampiyon yapan Ertuğrul Sağlam’ı istemiyoruz dediler ve kısa sürede Sağlam gönderildi” dedi.
Yetişmişoğlu, bazı yönetimlerin kararlarında taraftar gruplarının etkili olduğunu, yaşananlar karşısında cemaatin gücünün azaldığını ve taraftarların tek vücut olamadıklarını söyledi.
Teksas’tan Genel Kurul çağrısı
Bursaspor’un önde gelen taraftar kümelerinden Teksas, yaptığı yazılı açıklamayla mevcut yönetime genel kurula gitmesi için çağrıda bulundu.
Grup, kulübün bekası ve geleceği için hayati önem taşıyan bu sürecin genel kurul kararıyla yönetimden önünü açmasını istedi.
‘Eski günler yeni bir ekiple gelebilir’
Bursaspor’un içinde bulunduğu mali krizin yakın zamanda çözülemeyeceğini öne süren Gürçay, şöyle devam etti:
“Bursa’daki güç merkezleri, siyasetçiler ve STK’lar artık Bursaspor’a sıcak bakmıyor. Kulüpte tribün liderlerinden baskı var. İş adamları kulübe para veriyor ama üzerine yemin de ediyorlar. Bursaspor’un şampiyon olduğu sezonda kulüp fair-play şampiyonu da oldu. En temiz tribün olarak seçilmiştir. Küme düşme sezonunda çok fazla para cezası ödedi.
Bursaspor yeni takımıyla belki eski günlerine dönebilir” dedi.
“Topluluk kötü sonları düşünmek istemiyor”
Yetişmişoğlu, kentte bir umutsuzluk olduğunu ifade etse de daha iyimser.
Taraftarların kadrolarının yeni bir isim almasını istemediğini belirten Yetişmişoğlu, şunları kaydetti:
“Bursaspor bunu hak etmiyor. Bir an önce küllerinden silkinmesi gerekiyor. Ancak bunu mevcut başkanla yapamayacağı da açık.
Genel kurula gidilmesi durumunda olası yeni cumhurbaşkanı adaylarının transfer yasağını sezon ortasına kadar kaldırması gerektiğini düşünen Yetişmişoğlu, “Sezonun ilk yarısında sıkıntı yaşayacaksak da en azından ikinci yarıda toparlanmamız gerekiyor” dedi.
“Camia olası kötü sonları düşünmek istemiyor. Ancak yeni çıkan spor yasası uygulanırsa kulübün bir şirkete dönüşmesi beklenebilir.”