İsveç’in Kuzey Atlantik Anlaşması’na Katılımı Onaylandı
İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasına İlişkin Kanun Tasarısı, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından imzalanarak TBMM Dışişleri Kurulu’na sevk edildi.
Protokol vesilesiyle, İttifak’a birlikte katılmak için başvuran Finlandiya ve İsveç’in NATO’nun en yakın iki ortağı olarak tanımlandığı ve iki ülkenin İttifak ile kapsamlı ve çok boyutlu iş birliği yürüttüğü belirtildi. başvurudan önceki dönemde savunma ve güvenlik alanında sahip oldukları imkan ve kabiliyetlere sahip olduklarını ifade etmiştir. Öne çıktıkları belirtildi.
Açıklamada, müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleriyle birlikte çalışabilirliği yüksek olan bu yeteneklerle NATO’nun çeşitli operasyon ve misyonlarına kapsamlı katkılarda bulundukları belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“AB üyesi olan ve uzun süredir savunma ve güvenlik konularında tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’da başlattığı savaş sonrasında ulusal karar alma süreçlerini tamamlamış ve resmi olarak 18 Mayıs 2022’de NATO üyesi olduk.” “Sürecin ilerlemesi için Finlandiya ve İsveç’ten, başta terörle mücadele ve savunma sanayii ihracatına yönelik uyguladıkları yaptırım ve kısıtlamaların kaldırılması olmak üzere hukuki güvenlik sorunlarımızın ortadan kaldırılmasına yönelik somut adımlar atmalarını talep ettik.”
Gerekçede, bu çerçevede mutabakata varılan Üçlü Mutabakat Zaptı’nın 28 Haziran 2022’de Madrid’de üç ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalandığı hatırlatılarak, şöyle denildi: “Üçlü Muhtıraya dayanarak, NATO’nun Madrid Zirvesi’nde terörle mücadele ve savunma sanayii ihracatına yönelik kısıtlamaların kaldırılması konusundaki beklentilerimizi karşılama taahhüdü üzerine, “Zirve deklarasyonunda Üçlü Mutabakat Zaptı’na atıfta bulunarak, İsveç ve Finlandiya’nın davet edilmesine muvafakat verdik. NATO üyeliğine karar verilmiş ve adı geçen ülkeler İttifak’a katılım müzakerelerine başlamaya davet edilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.
Finlandiya’nın Katılım Protokolünün Türkiye tarafından onaylandığını ve 4 Nisan 2023’te NATO’ya katıldığını hatırlatan, şunları kaydetti:
“İsveç’in Üçlü Mutabakat Zaptı’ndan kaynaklanan taahhütlerini yerine getirme durumu, 14 Haziran ve 6 Temmuz 2023 tarihlerinde Daimi Ortaklık Sistemi’nin dördüncü ve beşinci toplantılarında ele alınmış ve durum en son 10 Temmuz 2023 tarihinde yapılan toplantıda gözden geçirilmiştir. Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde.” İsveç, bu son toplantıda Üçlü Mutabakat Zaptı’nda kayıtlı taahhütlerini uygulamaya yönelik bir yol haritası sunmayı, bakanlar düzeyinde ikili güvenlik işbirliği mekanizması kurmayı ve ülkemizin AB’ye üyelik sürecini güçlü bir şekilde desteklemeyi en üst düzeyde taahhüt etti. Mutabakat Zaptı’nda kaydedilen taahhütler, 10 Temmuz 2023 tarihli ortak açıklamada yer alan unsurlar, İsveç ile ikili ilişkilerimiz ve bu ülkenin NATO ile kapsamlı ortaklık ilişkileri ve birlikte çalışabilirlik açısından ulaştığı seviye göz önüne alındığında, İsveç’in NATO üyeliği Türkiye dahil Avrupa’nın önceliği olacaktır. “Atlantik güvenliğine katkıda bulunacağı sonucuna varıldı.”